QÜESTIONARI SOBRE EL CAVA
|
1.-QUI VA INTRODUIR EL CAVA A LA PENÍNSULA
IBÈRICA?
ELS FENICIS O ELS GRECS, NO SE SAP DEL CERT. A
CATALUNYA HI HA VINYES DES DE L’ANY 975.
2.-QUINES SÓN LES PRINCIPALS
EMPRESES QUE ELABOREN EL CAVA A TOT EL MÓN?
FREIXENET I CODORNIU
3.-QUÉ ÉS UN CEP?
UN CEP ÉS UNA PLANTA QUE FA RAÏM.
ELS CEPS SÓN BAIXOS I TENEN EL TRONC GRUIXUT I RECARGOLAT I LES FULLES AMPLES I
AMB ENTRANTS I SORTINTS. LES VINYES ESTAN FORMADES DE MOLTS CEPS.
4.-QUINA DISTÀNCIA HI HA D’HAVER
ENTRE CEP I CEP?
3 METRES
5.-QUE VOL DIR PODAR? PER QUÉ
S’HA DE PODAR?
TREURE LES BRANQUES INÚTILS D'UNA
PLANTA O D'UN ARBRE PERQUÈ CREIXI MILLOR.
6.-PORQUÉ HA DE SER RÀPIDA
L’EXTRACCIÓ DEL SUC DEL RAÏM?
PER EVITAR QUE S’OXIDI.
7.-QUÉ ÉS EL MOST?
EL MOST ÉS EL SUC DEL RAÏM ABANS
QUE FERMENTI I ES FACI VI. EL MOST DE MAJOR QUALITAT S’ANOMENA “FLOR” ,
DESTINAT A ELABORAR ELS MILLORS VINS DE CAVA.
|
8.-PERQUÉ ES DEIXA REPOSAR?
PERQUE ELS RESIDUS DE TERRA I PINYOLS
ES DEPOSITIN AL FONS DEL DIPÒSIT. ES FA A UNA TEMPERATURA BAIXA. DESPRÉS ES
TRASLLADA A UN ALTRE DIPÒSIT PER A FER LA PRIMERA FERMENTACIÓ.
9.-QUÉ VOL DIR FERMENTAR?
CONVERTIR EL SUC DE RAÏM EN VI.
10.-COM ES FA LA PRIMERA
FERMENTACIÓ?
A TEMPERATURA BAIXA PER A QUE NO
PERDI L’AROMA. AMB AJUDA DE LLEVATS EL SUCRE DEL MOST ES TRANSFORMA EN ALCOHOL
I GAS. EL GAS SURT A L’EXTERIOR I FA AUGMENTAR LA TEMPERATURA DEL VI.
11.-QUÉ VOL DIR “COPAGE” O
“CUVÉE”?
ES LA BARREJA DE DIFERENTS RAÏMS
PER A FER EL VI DE BASE PER ELABORAR CAVA.
12.-COM ES FA LA SEGONA
FERMENTACIÓ?
ES FA DINS
L’AMPOLLA. S’AFEGEIX SUCRE , LLEVATS I LICOR DE TIRATGE.
13.-COM ES DIPOSITEN LES
AMPOLLES?
EN FORMA DE “RIMA” I HORITZONTALS
EN EL SOTERRANI DE LES CAVES I A TEMPERATURA CONSTANT.
14.-QUIN TAP ES POSA PRIMER A
L’AMPOLLA?
UNA TAP PROVISIONAL.
15.-QUAN TEMPS ESTAN LES AMPOLLES
EN REPÒS?
9 MESOS.
16.-QUE ES FA PASSAT ELS NOU
MESOS?
ES VAN GIRANT LES AMPOLLES DURANT
TRENTA DIES FINS QUEDAR EN POSICIÓ VERTICAL. ES POSEN EN FORMA DE PUNTA PER A
QUE EL SEDIMENT QUEDI AL COLL DE L’AMPOLLA I SURTI DE COP QUAN ES TREU EL TAP
PROVISIONAL.
17.-COM ES DIU AIXÒ DE TREURE EL
TAP PROVISIONAL?
“DEGOLLAMENT”
18.-PER QUÉ HEM POSAT LICOR
D’EXPEDICIÓ? QUÉ ÉS?
ÉS UNA BARREJA DE VI I SUCRE I
SERVEIX PER FER CAVES DIFERENTS: SEMISEC, SEC O BRUT.
19.-QUE ES FA AL FINAL DEL PROCÉS
D’ELABORACIÓ DEL CAVA?
POSAR UN TAP DE SURO SUBJECTAT AMB
UNA GRAPA I ETIQUETAR L’AMPOLLA. S’EMBALEN LES AMPOLLES PER A SER
COMERCIALITZADES.
20.-QUINES CLASSES DE RAÏM CULLEN
PRINCIPALMENT A FREIXENET?
MACABEU, XAREL.LO I PARELLADA.
21.-QUAN ES FA LA VEREMA?
A FINALS D’AGOST I DURANT EL MES DE
SETEMBRE. EL SOL I LA PLUJA HAN FET QUE EL RAÏM MADURI.
22.-COM ES FA EL MOST?
AMB PREMSES. ABANS EREN MANUALS ,
ARA SÓN AUTOMÀTIQUES.
23.-QUÉ ÉS EL LLEVAT?
ELS MICROORGANISMES QUE
CONVERTEIXEN EL MOST EN VI.
24.-COM ES DIU LA PERSONA QUE FA
LES BARREGES DE VINS?
ENÒLEG.
25.-COM ÉS EL SOSTRE DE LES
CAVES?
DE ROCA CALCÀRIA, PER MANTENIR LA
FRESCOR I LA HUMITAT.
DIBUIX DEL CEP
DIBUIX DEL CEP
No hay comentarios:
Publicar un comentario