lunes, 1 de mayo de 2017

PROJECTES: ESTUDIEM COM ES FABRICA EL CAVA

QÜESTIONARI I POWER POINT SOBRE EL CAVA:
QÜESTIONARI SOBRE EL CAVA

1.-QUI VA INTRODUIR EL CAVA A LA PENÍNSULA IBÈRICA?
ELS FENICIS O ELS GRECS, NO SE SAP DEL CERT. A CATALUNYA HI HA VINYES DES DE L’ANY 975.
2.-QUINES SÓN LES PRINCIPALS EMPRESES QUE ELABOREN EL CAVA A TOT EL MÓN?
FREIXENET I CODORNIU
3.-QUÉ ÉS UN CEP?
UN CEP ÉS UNA PLANTA QUE FA RAÏM. ELS CEPS SÓN BAIXOS I TENEN EL TRONC GRUIXUT I RECARGOLAT I LES FULLES AMPLES I AMB ENTRANTS I SORTINTS. LES VINYES ESTAN FORMADES DE MOLTS CEPS.
4.-QUINA DISTÀNCIA HI HA D’HAVER ENTRE CEP I CEP?
3 METRES
5.-QUE VOL DIR PODAR? PER QUÉ S’HA DE PODAR?
TREURE LES BRANQUES INÚTILS D'UNA PLANTA O D'UN ARBRE PERQUÈ CREIXI MILLOR.
6.-PORQUÉ HA DE SER RÀPIDA L’EXTRACCIÓ DEL SUC DEL RAÏM?
PER EVITAR QUE S’OXIDI.
7.-QUÉ ÉS EL MOST?
EL MOST ÉS EL SUC DEL RAÏM ABANS QUE FERMENTI I ES FACI VI. EL MOST DE MAJOR QUALITAT S’ANOMENA “FLOR” , DESTINAT A ELABORAR ELS MILLORS VINS DE CAVA.
8.-PERQUÉ ES DEIXA REPOSAR?
PERQUE ELS RESIDUS DE TERRA I PINYOLS ES DEPOSITIN AL FONS DEL DIPÒSIT. ES FA A UNA TEMPERATURA BAIXA. DESPRÉS ES TRASLLADA A UN ALTRE DIPÒSIT PER A FER LA PRIMERA FERMENTACIÓ.
9.-QUÉ VOL DIR FERMENTAR?
CONVERTIR EL SUC DE RAÏM EN VI.
10.-COM ES FA LA PRIMERA FERMENTACIÓ?
A TEMPERATURA BAIXA PER A QUE NO PERDI L’AROMA. AMB AJUDA DE LLEVATS EL SUCRE DEL MOST ES TRANSFORMA EN ALCOHOL I GAS. EL GAS SURT A L’EXTERIOR I FA AUGMENTAR LA TEMPERATURA DEL VI.
11.-QUÉ VOL DIR “COPAGE” O “CUVÉE”?
ES LA BARREJA DE DIFERENTS RAÏMS PER A FER EL VI DE BASE PER ELABORAR CAVA.
12.-COM ES FA LA SEGONA FERMENTACIÓ?
ES FA DINS L’AMPOLLA.  S’AFEGEIX SUCRE , LLEVATS I LICOR DE TIRATGE.
13.-COM ES DIPOSITEN LES AMPOLLES?
EN FORMA DE “RIMA” I HORITZONTALS EN EL SOTERRANI DE LES CAVES I A TEMPERATURA CONSTANT.
14.-QUIN TAP ES POSA PRIMER A L’AMPOLLA?
UNA TAP PROVISIONAL.
15.-QUAN TEMPS ESTAN LES AMPOLLES EN REPÒS?
9 MESOS.

16.-QUE ES FA PASSAT ELS NOU MESOS?
ES VAN GIRANT LES AMPOLLES DURANT TRENTA DIES FINS QUEDAR EN POSICIÓ VERTICAL. ES POSEN EN FORMA DE PUNTA PER A QUE EL SEDIMENT QUEDI AL COLL DE L’AMPOLLA I SURTI DE COP QUAN ES TREU EL TAP PROVISIONAL.
17.-COM ES DIU AIXÒ DE TREURE EL TAP PROVISIONAL?
“DEGOLLAMENT”
18.-PER QUÉ HEM POSAT LICOR D’EXPEDICIÓ? QUÉ ÉS?
ÉS UNA BARREJA DE VI I SUCRE I SERVEIX PER FER CAVES DIFERENTS: SEMISEC, SEC O BRUT.
19.-QUE ES FA AL FINAL DEL PROCÉS D’ELABORACIÓ DEL CAVA?
POSAR UN TAP DE SURO SUBJECTAT AMB UNA GRAPA I ETIQUETAR L’AMPOLLA. S’EMBALEN LES AMPOLLES PER A SER COMERCIALITZADES.
20.-QUINES CLASSES DE RAÏM CULLEN PRINCIPALMENT A FREIXENET?
MACABEU, XAREL.LO I PARELLADA.
21.-QUAN ES FA LA VEREMA?
A FINALS D’AGOST I DURANT EL MES DE SETEMBRE. EL SOL I LA PLUJA HAN FET QUE EL RAÏM MADURI.
22.-COM ES FA EL MOST?
AMB PREMSES. ABANS EREN MANUALS , ARA SÓN AUTOMÀTIQUES.
23.-QUÉ ÉS EL LLEVAT?

ELS MICROORGANISMES QUE CONVERTEIXEN EL MOST EN VI.
24.-COM ES DIU LA PERSONA QUE FA LES BARREGES DE VINS?
ENÒLEG.

25.-COM ÉS EL SOSTRE DE LES CAVES?

DE ROCA CALCÀRIA, PER MANTENIR LA FRESCOR I LA HUMITAT.
DIBUIX DEL CEP




No hay comentarios:

Publicar un comentario