lunes, 13 de marzo de 2017

TRANSCRIPCIÓ DEL VIDEO SOBRE LES COMARQUES DE CATALUNYA

COMARQUES DE CATALUNYA
VALLÈS OCCIDENTAL
GRÀCIES A LA SEVA PROXIMITAT A BARCELONA, EL TERRENY PLA I LES MÀQUINES DE VAPOR  ES VA OMPLIR DE FÀBRIQUES A MITJANS DEL SEGLE XIX. PER AIXÒ, EN DIFERENTS PUNTS DE LES DUES CAPITALS ENCARA ES CONSERVEN GRANS XEMENEIES DE MAÓ.
CAPITALS: TERRASSA I SABADELL
VALLÈS ORIENTAL
LA CAPITAL ÉS GRANOLLERS. ÉS UNA COMARCA D’INTERIOR I , PER TANT, FORÇA PLANERA. AIXÒ FACILITA QUE TINGUI BONES VIES DE COMUNICACIÓ, FORÇA INDÚSTRIA, ZONES DE CULTIU I MOLT COMERÇ.
MARESME
COMARCA COSTANERA AMB 30 MUNICIPIS. A MITJANS DEL SEGLE XIX , AMB ABRIBADA DEL FERROCARRIL  ES VA CONVERTIR EN UNA DE LES COMARQUES MÉS INDUSTRIALS DE CATALUNYA., ESPECIALMENT LA SEVA CAPITAL: MATARÓ.

SELVA
COMARCA COSTANERA TOT I QUE DELS SEUS 26 MUNICIPIS NOMÉS 3 TOQUEN A LA MEDITARRÀNIA. EL CLIMA D’AQUESTA COMARCA ÉS MOLT HUMIT PER L’EFECTE DE LA MARINADA. LA MARINADA ÉS EL VENT QUE BUFA DES DEL MAR. CAPITAL: SANTA COLOMA DE FARNERS.
GIRONÈS
LA SEVA CAPITAL GIRONA ÉS UN DELS MUNICIPIS MÉS IMPORTANTS DE CATALUNYA. CAPITAL TAMBÉ DE LA PROVÍNCIA QUE PORTA EL SEU NOM, GIRONA ÉS UNA CIUTAT MOLT MACA I MOLT GRAN DE GAIREBÉ 100.000 HABITANTS CONSTRUÏDA PER MOLTES CULTURES: ROMANS, ÀRABS, JUEUS I CRISTIANS.
BAIX EMPORDÀ
COMARCA CLARAMENT COSTANERA DE 26 MUNICIPIS. LA SEVA COSTA, LA COSTA BRAVA ÉS MOLT APRECIADA PEL TURISME I PER AIXÒ AQUESTA ÉS LA PRINCIPAL ACTIVITAT ECONÒMICA DE LA COMARCA. CAPITAL: LA BISBAL D’EMPORDÀ.

ALT EMPORDÀ
HI BUFA EL VENT DE ANOMENAT  TRAMUNTANA. ÉS LA COMARCA ON ELS PIRINEUS ARRIBEN A LA MEDITERRÀNIA. TÉ EL PUNT MÉS A L’EST DE LA PENÍNSULA IBÈRICA: EL CAP DE CREUS. LA SEVA CAPITAL ÉS FIGUERES ON VA VIURE DALÍ I ON ES TROBA EL SEU MUSEU.
PLA DE L’ESTANY
TÉ UN ESTANY MOLT GRAN: L’ESTANY DE BANYOLES. ÉS PLANA I TÉ 11 MUNICIPIS. CAPITAL: BANYOLES.
GARROTXA
COMARCA MÉS VOLCÀNICA DE CATALUNYA I TOTA LA PENÍNSULA IBÉRICA.
COMARCA DE MUNTANYA AMB 21 MUNICIPIS. LA SEVA CAPITAL ÉS OLOT. TÉ VOLCANS- FA 13.OOO ANYS QUE CAP VOLCÀ DE LA GARROTXA ENTRA EN ERUPCIÓ.
RIPOLLÈS
LA SEVA CAPITAL ÉS RIPOLL. A L’HIBERN GAIREBÉ TOTA LA COMARCA QUEDA COBERTA DE NEU.
CERDANYA
TÉ 17 MUNICIPIS. COMARCA PIRENAICA  I LA CAPITAL ÉS PUGCERDÀ. EL RIU SEGRE TRAVESSA LA COMARCA. LA SEVA PRINCIPAL ACTIVITAT ECONÒMICA COM ÉS TIPIC A LES COMARQUES DEL PIRINEU, ÉS LA RAMADERIA, L’EXPLOTACIÓ DE BOSCOS I EL TURISME DE MUNTANYA.
ALT URGELL
19 MUNICIPIS. COMARCA PIRINAICA REMULLADA PEL RIU SEGRE. LA SEVA CAPITAL ÉS LA SEU D’URGELL, POBLACIÓ MOLT MACA PLENA DE VIDA I AIGUA.
PALLARS SOBIRÀ
COMARCA DE MUNTANYA I PIRINAICA. COMARCA DE Q5 MUNICIPIS AMB UN DELS PARATGES MÉS ESPECTACULARS I BONICS DE TOTA CATALUNYA : EL PARC NATURAL D’AIGÜESTORTES.
LA SEVA CAPITAL ÉS SORT. LA PARAULA SORT ANTIGAMENT SIGNIFICAVA PONT.
VALL D’ARAN
TÉ LA SEVA PRÒPIA HISTÒRIA I CULTURA. FINS I TOT CONSERVEN LA SEVA PRÒPIA LLENGUA MIL.LENÀRIA: L’ARANÉS. LA SEVA CAPITAL ÉS VIELLA.
ALTA RIBAGORÇA
TÉ 3 MUNICIPIS. LA CAPITAL ÉS EL PONT DE SUERT QUE SIGNIFICA “EL PONT DEL PONT”.
PALLARS JUSSÀ
COMARCA DE MUTANYA. HI PASSA EL RIU NOGUERA PALLARESSA. LA SEVA CAPITAL ÉS TREMP. ANTIGAMENT APROFITAVEN EL RIU PER TRANSPORTAR ELS TRONCS A LES COMARQUES D’INTERIOR. AQUESTES EMBARCACIONS ES DIUEN RAIS I ELS RAIERS EREN LES PERSONES QUE S’ENCARREGAVEN DE DIRIGIR-LES.
NOGUERA
ÉS LA COMARCA DE CATALUNYA AMB MÉS EXTENSIÓ. TÉ 30 MUNICIPIS. COMARCA D’INTERIOR REMULLADA PER 3 RIUS: EL SEGRE, LA NOGUERA PALLARESSA I LA NOGUERA RIBAGORÇANA. CAPITAL: BALAGUER.
SEGRIÀ
BANYAT PEL SEGRE. TÉ 30 MUNICIPIS. COMARCA D’INTERIOR. LA SEVA CAPITAL ÉS LLEIDA, UN DELS MUNICIPIS MÉS IMPORTANTS DE CATALUNYA I CAPITAL DE LA PROVÍNCIA QUE PORTA EL SEU NOM.  LES PERES DE LLEIDA SÓN MOLT BONES.
RIBERA D’EBRE, TERRA ALTA I PRIORAT
LA RIBERA D’EBRE ÉS UNA COMARCA D’INTERIOR DE 14 MUNICIPIS, TRAVESSADA PEL RIU EBRE , QUE ÉS UN DELS RIUS MÉS IMPORTANTS DE CATALUNYA. LA CAPITAL ÉS MÓRA D’EBRE.  JUNT AMB TERRA ALTA (CAPITAL: GANDESA) I PRIORAT (CAPITAL:FALSET)  SÓN TRES COMARQUES ON ES CONREA PRINCIPALMENT AL VINYA. ELS SEUS VINS SÓN CONEGUTS INTERNACIONALMENT.
LES GARRIGUES
COMARCA D’INTERIOR DE 24 MUNICIPIS. ON ES CONREA PRINCIPALMENT L’OLIVERA. L’OLI DE LES GARRIGUES ÉS MOLT IMPORTANT. LA CAPITAL ÉS BORGES BLANQUES.
PLA D’URGELL
PETITA COMARCA DE 16 MUNICIPIS I BANYADA PER LES AIGÜES DEL SEGRE ÉS PRINCIPALMENT AGRÍCOLA.  LA SEVA CAPITAL ÉS MOLLERUSSA.
URGELL
COMARCA D’INTERIOR DE 20 MUN ICIPIS TAMBÉ TÉ GRANS EXTENSIONS DE CONREU: BLAT, ORDI, OLIVERES, VINYES I TAMBÉ AMETLLATS, ELS TORRONS D’AGRAMUNT FETS  D’AMETLLA. LA CAPITAL ÉS TÀRREGA.
CONCA DE BARBERÀ
COMARCA D’INTERIOR DE 22 MUNICIPIS. LA LLEGENDA DE SANT JORDI, SIMBOL DE TOTA CATALUNYA ÉS TAMBÉ SÍMBOL DE LA CAPITAL DE LA CONCA DE BARBERÀ: MONTBLANC.
ALT CAMP
LA CAPITAL ÉS VALLS. COMARCA D’INTERIOR ON VAN NEIXER DUES TRADICIONS TÍPIQUES CATALANES MOLT IMPORTANTS: LA CALÇOTADA I ELS CASTELLS.

ALT PENEDÈS
ÉS UNA ALTRA COMARCA CASTELLERA. COMARCA D’INTERIOR DE 27 MUNICIPIS. FAMOSA PER LA FABRICACIÓ DE CAVA CATALÀ I AQUESTA ÉS LA SEVA PRINCIPAL ACTIVITAT ECONÒMICA.  GAIREBÉ TOTS ELS SEUS CONREUS SON VINYES. CAPITAL: VILAFRANCA DEL PENEDÈS.
ANOIA
COMARCA D’INTERIOR  AMB MOLTA INDÚSTRIA, COMERÇ  I CONREU. AMB MOLTES COMUNICACIONS I MOLTES PLANES ÉS UNA COMARCA MOLT DINÀMICA ECONÓMICAMENT.CAPITAL: IGUALADA.
SEGARRA
COMARCA AMB GRANS PLANES I  ON PREDOMINA EL CULTIU DE CEREALS . TÉ 21 MUNICIPIS.
LA SEVA CAPITAL ÉS CERVERA. AL SEGLE XVIII EL REI FELIV V VA FER CONSTRUIR UNA UNIVERSITAT A CERVERA I VA FER TANCAR LA RESTA D’UNIVERSITATS A CATALUNYA .
BERGUEDÀ
EL TURISME DE MUNTANYA I LA RAMADERIA SÓN LES SEVES ACTIVITATS ECONÒMIQUES MÉS IMPORTANTS. LA SEVA CAPITAL ÉS BERGA ON ES CELEBRA LA FESTA TRADICIONAL MÉS IMPORTANT DE CATALUNYA: LA PATUM.
OSONA
COMARCA D’INTERIOR. LA SEVA CAPITAL ÉS VIC. RAMADERIA I INDÚSTRIA D’EMBOTITS ÉS EL PRINCIPAL MOTOR ECONÒMIC DE LA COMARCA.
BAGES
EXTENSA COMARCA D’INTERIOR AMB 35 MUNICIPIS.  MONTSERRAT FORMA PART DEL SEU PAISATGE.  LA SEVA CAPITAL ÉS MANRESA.
BAIX LLOBREGAT
DES DE MONTSERRAT AL MEDITERRANI ON DESENBOCA EL LLOBREGAT FORMANT UN PETIT DELTA. COMARCA MOLT INDUSTRIAL I COMERCIAL . LA CAPITAL ÉS SANT FELIU DE LLOBREGAT.
BARCELONÈS
COMARCA MÉS PETITA DE CATALUNYA I AMB MÉS HABITANTS. COMARCA COSTANERA AMB 5 MUNICIPIS. LA SEVA EXTENSIÓ NO ARRIBA ALS 146 KILÒMETRES QUADRATS. HI VIUEN MÉS DE DOS MILIONS DE PERSONES. LA SEVA CAPITAL ÉS BARCELONA,  TAMBÉ CAPITAL DE PROVÍNCIA, ÉS LA POBLACIÓ MÉS IMPORTANT DE CATALUNYA I UNA DE LES MÉS IMPORTANTS DE LA COSTA MEDITERRÀNIA I DE TOT EUROPA.
GARRAF
PETITA COMARCA COSTANERA AMB UNA SERRALADA DEL MATEIX NOM QUE TRAVESSA LA COMARCA.  TÉ 6 MUNICIPIS. LA CAPITAL ÉS VILANOVA I LA GELTRÚ. UNA DE LES SEVES TRADICIONS MÉS IMPORTANTS ÉS EL CARNAVAL QUE ES CELEBRAVA FINS I TOT QUAN ESTAVA PROHIBIT DURANT LA DICTADURA. EN AQUEST CARNAVAL ÉS FA UNA GUERRA DE CARAMELS.
BAIX PENEDÈS
COMARCA COSTANERA DE 14 MUNICIPIS. LA CAPITAL ÉS EL VENDRELL ON VA NEIXER EL COMPOSITOR DE VIOLENCEL MÉS IMPORTANT DEL MÓN: PAU CASALS.
TARRAGONÈS
22 MUNICIPIS. COMARCA MÉS IMPORTANT DEL SUD DE CATALUNYA. LA CAPITAL ÉS TARRAGONA, CAPITAL DE LA PROVÍNCIA QUE PORTA EL SEU NOM. FA 2000 ANYS VA SER UNA DE LES CAPITALS DE L’IMPERI ROMÀ MÉS IMPORTANTS DE TOTA LA PENÍNSULA IBÉRICA.
BAIX CAMP
COMARCA COSTANERA DE 28 MUNICIPIS. LA SEVA CAPITAL ÉS REUS, CIUTAT AMB MOLTA CAPACITAT COMERCIAL.
BAIX EBRE (CAPITAL: TORTOSA)  I MONTSIÀ (CAPITAL: AMPOSTA)
APROFITEN EL SEU CLIMA I LA SEVA TERRA PLANA INUNDADA PER L’EBRE PEL CONREU DE L’ARRÒS. EL DELTA QUE FORMA L’EBRE A LA SEVA DESENBOCADURA TÉ UN GRAN VALOR NATURAL I PER ELL S’ATUREN ANUALMENT MÉS DE 300 ESPÈCIES D’AUS MIGRATÒRIES.

No hay comentarios:

Publicar un comentario